Onverwachts bezoek

De bedoeling is om eind maart naar Middelharnis te gaan om daar een dag het archief in te duiken op zoek naar allerhande informatie over de hulp van Doetinchem aan Middelharnis. Totaal onverwachts was ik gisteren (maandag) ook al op het eiland. Op maandag is het archief dicht, dus daar kon ik helaas niet heen. Tussen de afspraken door had ik wel mooi de tijd om wat nieuwe foto’s te maken. Ik miste nog foto’s van het Groene Kruisgebouw, van het voormalige pand van de HBS en van de Doetinchemsestraat met iets meer leven (de vorige foto’s waren op zondag gemaakt, vandaar). Daarbij zag ik ook meteen een mooi doorkijkje van het straatnaambord naar het voormalige schoolgebouw. Straat en school zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: Leerlingen gingen naar Doetinchem om hun lessen te vervolgen, de hulptroepen vanuit Doetinchem sliepen in de HBS.

Bij het Groene Kruisgebouw viel me een ding op. Of eigenlijk een ding dat er niet is viel me op: Een markering van de eerste steenlegging. Het gebouw werd gebouwd met de slotgift uit Doetinchem en de eerste steen werd gelegd door burgemeester Boddens Hosang van de Gelderse plaats. Ik ben om het hele gebouw heen gelopen, maar zowel in de voorgevel als in de zijgevels zit geen markering. Wel zit er een soort bankje tussen de beide voordeuren van het pand. Het is een stenen uitstulping uit de muur van hetzelfde materiaal als de omlijsting van de beide voordeuren. Ik heb het stuk steen maar omgedoopt tot ‘het bankje van Boddens.’

Overigens is er ook nog min of meer goed nieuws over het pand: Het was de bedoeling dat het gesloopt zou gaan worden, maar die plannen lijken voorlopig van de baan. Het staat te koop, maar het is natuurlijk de vraag wat een eventuele koper ermee gaat doen. Vooralsnog staat het tot op de kale betonnen vloeren leeg, op wat aanrechtblokken en achtergebleven rommel na, en zit het beneden en boven deels dichtgetimmerd. Er moet een hoop aan gebeuren, maar behoud lijkt me niet onmogelijk.

Eind maart kom ik terug. Hopelijk vind ik dan onder andere meer informatie over dit gebouw!

1 reactie op “Onverwachts bezoek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *