Een plastic dop levert veel op

De titel is een beetje misleidend, want een los plastic dopje heeft niet zoveel waarde. Niet als het om geld draait tenminste. Het wordt anders wanneer je ze met honderden kilo’s tegelijk inlevert. Allereerst is er de milieuwinst: ze komen niet langer bij het restafval of in de berm terecht. Bij het rest- of plastic afval heb je niet zoveel aan de dop, want die is vaak van een hardere kunststof gemaakt dan het flesje. Daarmee is dat ronde, harde stukje prima geschikt om bepaalde nieuwe producten van te maken: pallets, hectometerpaaltjes en van die hoge zwarte paaltjes die je in bochten ziet.

Maar hoe kan zo’n dop dan geld opleveren? Particulieren, stichtingen en goede doelen zamelen de doppen in en die komen uiteindelijk gesorteerd in een grote container terecht. Eens in de zoveel tijd wordt deze container naar een verwerkingsbedrijf in Biddinghuizen gebracht. Hier wordt de vracht gewogen en per kilo levert het tussen de 10 en 25 cent op, afhankelijk van de plastic prijs en hoe vervuild de doppen zijn (zie tips). De opbrengst van de doppen die we bij de SVON (locatie Spoorzicht) inzamelen, is uiteindelijk voor het KNGF. Zij leiden geleidehonden op: assistentiehonden, buddyhonden, autisme honden en de bekende blindegeleidenhonden. De opbrengst van de doppen wordt gebruikt om het eerste opleidingsjaar van de hond te betalen, die uiteindelijk bijvoorbeeld naar een veteraan kan gaan. Die daardoor zijn leven vaak weer terug krijgt. Bij de start van de opleiding is niet duidelijk waar de hond het meest geschikt voor is, dat volgt pas later.

Uit het halve land
De meeste doppen die bij Spoorzicht ingeleverd worden komen uit de buurt: bezoekers die een zakje meenemen als ze koffie komen drinken, buurtbewoners die even binnenlopen en een enkele keer komt het met vuilniszakken tegelijk: gespaard met de buren, uit het wijkcentrum, familie op bezoek gehad die wat meenam. Sommige mensen zijn enorm fanatiek met inzamelen en halen de doppen overal vandaan, maar wat te doen als het inzamelpunt bij jou in de buurt stopt? Het overkwam de vader van een van onze vrijwilligers. Zijn schuur vulde snel en dus kwam ineens de vraag “zamelen jullie nog doppen in?”, gevolgd door de vraag “kun je wat meenemen?”, toen het antwoord positief was. De vader in kwestie woont ruim 150 kilometer hier vandaan en spaart de doppen nu voor de SVON. Uiteraard komt hij ze niet brengen, maar onze vrijwilliger komt regelmatig met een auto vol doppen vanuit het westen naar het oosten gereden. Maar we zijn uiteraard met alles blij!

Tips
Niet alle doppen zijn geschikt voor de inname, sommige plasticsoorten zijn te zacht of om andere reden niet geschikt. Wanneer je onderstaande tips ter harte neemt, gaat het meestal goed.

– Alleen plastic doppen, geen kroonkurken of deksels van yoghurtemmers
– Doppen van zuivelverpakkingen, frisdrankverpakkingen, shampoo- en badschuimflessen of gezichtsverzorging en pindakaasdeksels zijn geschikt, mits het PE of PP is (dat staat soms in de dop)
– Doppen met een stukje plastic of kartonnetje dat eruit kan zijn bruikbaar, andere niet
– De onderkant van de dop, die aan het pak zit mag blijven zitten, dit zorgt voor teveel vervuiling 

Hoe schoner de doppen bij het recyclingbedrijf aankomen, hoe meer een kilo oplevert. Alle reden dus om te zorgen dat plastic en karton dat niet in of aan de dop hoort er niet bij te doen. Inleveren kan op dinsdag (10.30 – 15.00 uur), donderdag (19.00 – 22.00 uur) en zaterdag (10.00 – 15.00 uur) in VOC Spoorzicht, Terborgseweg 79 in Doetinchem.

Sinds oktober 2019 brengt de Stichting Veteranen Oost-Nederland (SVON) een eigen magazine uit met daarin verhalen over oorlog, vrede, veteranenzaken en de ontmoetingscentra Spoorzicht in Doetinchem en Detmerskazerne in Eefde.

Bovenstaand verhaal verscheen in editie 2. Het magazine, met daarin ook deel 2 van een drieluik over een uitzending naar Indië en de berging van een Hawker Typhoon bij Eefde kan nabesteld worden via info@svon.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *